Josefin Wikström är avstängd från att undervisa. Foto: SVT

Yogalärare avstängd från skolan

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Wikström, dans- och yogalärare, har anlitats av Sjöängsskolan i Askersund för att hålla lektioner i rörelse, balans och avslappning på idrottstimmar under två veckor. Nu är hon avstängd eftersom kommunen fått indikationer om att hon undervisat i yoga.

– Jag vet ingenting och jag får inte något svar. Det är allvarligt eftersom jag inte får veta vad jag gjort för fel, säger Josefin Wikström.

Hon blev avstängd av barn- och utbildningschef Mikael Falk. Det finns sedan tidigare ett beslut undertecknat av Mikael Falk om att det inte är tillåtet att att använda yoga inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter. I det beslutet hänvisar man till studier som visar att yoga kan vara skadligt.

Yogaförbudet i Askersund

Pekar på gammalt förbud

Mikael Falk är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Askersunds kommun.

– Vi har fått indikationer om att det man gjort på de här lektionerna strider mot beslutet om att inte tillåta någon yoga i kommunen.

Men enligt Josefin Wikström innehöll programmet ingen yoga utan dans, balans och olika rörelseövningar. Askersunds kommun har inte pratat med idrottslärare som närvarade under övningarna men ska göra det senare i veckan.

– Jag tycker det är dåligt skött av kommunen, säger Josefin Wikström.

Ingen inspektion

Mikael Falk bekräftar att man inte kontrollerat vad som hände på lektionerna.

– Men nu kommer vi kolla vidare på vad som hände på undervisningen. Vi beklagar om kommunen har varit i sin beställning till Josefin men bedömningen just nu är att lektionerna innehöll moment som kan sammankopplas till yoga.

Än så länge finns ingen diskussion om att omvärdera förhållningssättet till yoga säger Mikael Falk, som inte heller vet hur lång tid utredningen kommer ta.

Yoga väcker reaktioner

Föräldrar har reagerat på beslutet och startat namninsamling i protest.

– Det ligger mycket känslor i det här. En del tycker att vi ska stå fast vid det gamla beslutet, andra vill att vi ska tillåta yoga, säger Mikael Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yogaförbudet i Askersund

Mer i ämnet