Peter Larsson Foto: Patrik Widegren /SVT

100 miljoner ska skapa jobb på Gotland

Publicerad

Som kompensation för förlorade jobb så utlovades Gotland 100 miljoner i stöd när regeringen förslog Ojnareskogen till Natura 2000-område. Nu samlas idéer om hur pengarna ska användas.

I slutet av augusti så meddelade regeringen att man föreslår Ojnareskogen till att bli Natura 2000-område. Detta innebär med stor sannolikhet ett stopp för Nordkalks planerade kalkbrott i området och att de anställda kan förlora jobben.

I samband med Natura-2000 beslutet så utlovade regeringen 100 miljoner kronor i stöd till näringslivet på ön. Statens kontaktperson, Peter Larsson, är nu på ön för att samla på sig idéer på hur pengarna bäst ska användas. På tisdagen deltog han i en näringslivsworkshop och han ser stora möjligheter att utveckla näringslivet.

– Det är väldigt konkreta saker som i olika sammanhang kan leda till att vidareförädlingen ökar på Gotland, att man inte bara skickar iväg råvaror till fastlandet, säger Peter Larsson.

För honom handlar det också om att öka kompetensen, framförallt hos ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden. Den 15 juni ska Peter Larsson lägga fram sin slutrapport. Där kommer det att framgå hur pengarna ska fördelas.

– Det finns goda idéer som är värda att stödja. Men förutsätningen är att de ska vara långsiktigt uthålliga. Därför är jag noga med att planera hur detta ska ske, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.