Ali Suljic – 15-åringen som ska till Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga svenska talanger plockas upp av utländska klubbar. Men få av de som drar iväg i unga år når sedan det svenska landslaget.

För bara några dagar sedan blev det klart att Motalas unge mittback Ali Suljic har skrivit på för Chelsea.

– Det är lite overkligt. Det är ju det här man tränat för också kommer chansen, det är klart man måste ta den, säger Ali Suljic.

Med erbjudanden från halva Premier League, Italien, Holland och Allsvenskan, föll Ali Suljics eget val till sist på Londonklubben Chelsea.

– De letade efter en sådan mittback som jag som är stor och bra med bollen,  inte bara tjongar iväg den. De gillar att spela mittfältsspel där de rullar bollen på motståndarnas planhalva Jag är bra för den typen av fotboll.

Från och med februari kommer Ali Suljic träna med Chelsea en gång i månaden. Flytten blir först till sommaren. Sedan i höstas spelar han med Motalas A-lag i division två. Och klubben är nöjd med övergången.

– Vi är otroligt stolta över att få fram en sådan här fotbollsspelare, säger ordföranden Mikael Larsson. Det ger lite eko i fotbollssverige.

Allt fler unga svenska fotbollstalanger väljer att testa lyckan utomlands tidigt. IFK Norrköping är en av klubbarna som på kort tid sålt två spelare till toppklubbar i England. Kristoffer Olsson och Mujo Tankovic.

– Det är både kul för deras skull att komma iväg men självklart vill vi ha dem kvar, först och främst för att ta plats i vårat A-lag, säger Tony Martinsson, ungdomsansvarig i IFK Norrköping. Men det är bara att inse att det är nya tider och att det är många som flyttar i tidig ålder.

Uppgifter om en prislapp på mellan fyra och sex miljoner kronor förekommer för båda spelarna. Nu kan IFK vara på väg att tappa eller sälja en trejde spelare. 14-åriga Abdul Aziz har precis kommit hem efter två veckors träning med Machester City och Arsenal. Redan som 13 -åring träffade han tre andra toppklubbar.

– Det känns jättebra, säger Abdul Aziz.

Många talanger lämnar Sverige men få lyckas nå det svenska A-landslaget. Det visar en studie gjord vid Göteborgs Universitet. Av 107 ungdomsspelare som lämnade svensk mark för spel i europsiska toppklubbar mellan åren 2000 och 2011 så har bara två nått A-landslaget i fotboll. Eskilstunasonen Sebastian Larsson är en av dem. Hurvida Abdul Aziz och Ali Suljic kommer att lyckas återstår att se. Klart är att för den ena lever proffsdrömmen och för den andre är den redan sann.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.