300 jobb till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnas portarna till Rustas nya centrallager som ska ge Norrköping 300 färska jobbtillfällen.

I maj förra året togs det första spadtaget och i dag invigdes Rustas nya centrallager i Norrköping.

300 personer kommer att arbeta här när hela företagets lagerverksamhet koncentrerats hit. Personalen består av både Norrköpingsbor och hitflyttade anställda från Småland.

– Det var mycket tvekan från början. Jag bodde några helger här i Norrköping och tyckte det kändes jäkligt bra, berättar Morgen Johansson, lagerchef, som flyttat med från lagret i Landsbro i Småland.

Största investeringen

Cirka en halv miljard har bygget kostat och det är den största investeringen som företaget har gjort sedan starten 1986.

Tidigare har de haft varorna utspridda i två egna lager i Småland, samt nio externa lager. Nu ska däremot all verksamhet samlas i det nya centrallagret på Händelö i Norrköping.

Norrköpings hamn lockar

– Vi har under lång tid sett att vi måste ha ett ordentligt centrallager någonstans där vi kan slå ihop all verksamhet och därigenom bli effektiva, säger Rustas vd Göran Westerberg.

Varför Norrköping?

– Det var dels att vi var tvungna att komma lite längre norrut jämfört med Nässjö därför att fler varuhus har kommit närmare Mälardalen. Men också för att det finns en hamn i Norrköping och det gav oss möjligheten att direkt komma in med båt och kunna dra av containrar bland annat i från Asien, svarar Göran Westerberg, vd för Rusta.

Ovanlig cermoni

Bygget påbörjades i maj förra året och i dag invigdes det med sedvanliga tal och applåder.

Det traditionella bandklippandet var däremot ersatt av ett originellare påhitt. Kommunalrådet Lars Stjerkvist (S) fick i stället dra en pallvagn, eller handtruck, med några pallar på genom det blågula bandet.

300 jobb

Hela 130 000 pallplatser finns. Hälften av dem i ett helautomatiserat höglager som inte har fyllts med varor än. Den andra halvan i ett mer traditionellt, bemannat lager där verksamheten redan är i full gång.

När allt landat i Norrköping kommer lagret syssellsätta cirka 300 personer. Både Norrköpingsbor och anställda från anläggningarna i Småland.

– Det här innebär att vi får ny, fräsch kompetens från Norrköping samtidigt som vi har gamla, erfarna och kunniga Rusta-medarbetare och det tror jag är en väldigt bra mix för oss, menar Göran Westerberg, vd för Rusta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.