Aktivister vid skogsmaskinerna i Ojnareskogen. Foto: Ludvig Tillman/Greenpeace

Aktivister fastkedjade för att stoppa avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Fler aktivister har slutit upp för att protestera mot avverkningsarbetet och kalktäkten på norra Gotland. Men de som kedjade fast sig i skogsmaskiner togs snart loss av polisen.

I morse kedjade ett 15-tal medlemmar från Greenpeace fast sig i skogsmaskinerna i ett försök att stoppa den planerade avverkningen.

–Aktivisterna kommer från Sverige, Norge och Danmark, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige som är på plats på Gotland, till SVT Nyheter.

Kampen om kalket på Gotland

Demonstranter har varit på plats i området i en längre tid för att protestera mot ett planerat kalktäkt och avverkningarna som krävs för detta. I dag anslöt alltså även Greenpeace.

–Det här är ett tydligt exempel på när kortsiktiga vinstintressen går före naturintressen. Det här är höga naturvärden som enligt lagar och regler ska skydds men som i praktiken inte får det skyddet, säger Annika Jacobson till SVT Nyheter.

–Vi är de enda som engagerar oss men vi har kontaktat landshövdingen som kan få till ett tillfälligt avverkningsstopp genom att gå in och ompröva beslutet om att det ska vara ett Natura 2000-område, säger Jacobson om att landshövding Cecilia Schelin Seidegård tidigare vädjat till företaget Nordkalk om att stoppa avverkningarna.

Nordkalk har tidigare sagt att miljöriskerna är en missuppfattning.

–Vi har genomgått en gedigen miljögranskning under de senaste sju åren, med en massa olika utredningar på alla typer av miljökonsekvenser av den här täkten. Vi har fått väldigt hårda villkor i den senaste domen, sa kommunikationschef Eva Feldt.

Polisen bekräftar för SVT Nyheter att aktivisterna kedjat fast sig för att hindra avverkningen, men vid 11-tiden på förmiddagen hade polisen fått loss alla utom en, enligt Gotlandspolisens informationschef Dan Paulsen, på plats i Ojnareskogen.

–Vi jobbar med dem också. Det har gått lugnt till och vi har haft en god dialog. Nu kommer de att transporteras i väg för förhör, säger Paulsen som bedömer att det är 20-25 demonstranter på plats.

–Vi har ett tudelat uppdrag, dels att se till att människor får utöva opinion, dels hjälpa företaget så att röjningen kan komma igång, säger Dan Paulsen till SVT.

Fakta: Nytt kalkbrott på Gotland

*Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.

*På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.

*Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet vid Bunge intill sjön Bästeträsk beräknas ge 60 jobb i 25 år.

*Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.

*Mark- och miljööverdomstolen gav i en dom i juli i år Nordkalk tillstånd för den planerade kalktäkten, men domen har överklagats till Högsta domstolen som ännu inte har bestämt sig för om de ska pröva frågan.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet