Äldre får kämpa i domstol för boende

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit så svårt att få en plats på äldreboende att många äldre måste slåss i domstol för att få en plats. Nu finns det till och med företag som hjälper äldre och anhöriga med hur de ska argumentera när de ansöker om äldreboende.

Det är de senaste årens nedskärningar inom äldreomsorgen som har lett till att det har blivit allt svårare att beviljas plats på ett äldreboende. Den som får en plats i dag får det betydligt senare och är därmed avsevärt sjukare jämfört med hur det var tidigare, förklarar Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

– Var fjärde äldreboendeplats har försvunnit sedan år 2000 och det är ju en väldigt snabb minskning. I och med att man har dragit ner så snabbt på äldreboenden så har det blivit mycket mer tvång att bo kvar hemma, säger hon.

SVT granskar äldrevården

Behoven ska styra

För många äldre är hemtjänst det enda alternativ som kommunen erbjuder, men för alla fungerar det inte att vårdas i hemmet, menar Marta Szebehely.

– Är man sängbunden och har svårt att gå utanför sin lägenhet, då kan man bli väldigt isolerad i sitt hem även om hemtjänsten svischar in och ut ett antal gånger per dag. Man kommer in för sent på äldreboenden i dag, säger hon.

Det är inte pengarna som ska styra vem som ska få en plats, utan behoven, och de måste bedömas från fall till fall utifrån socialtjänstlagen. Biståndshandläggaren ska alltså inte ha den kommunala budgeten i bakhuvudet när han eller hon fattar beslut, konstaterar Marta Szebehely.

– En biståndsbedömare ska ju följa lagen och den säger att var och en ska få sitt individuella behov prövat. Som biståndsbedömare ska jag inte ha politikernas krav surrande i öronen eller chefens krav som säger att ”nej du får inte bevilja ett äldreboende”.

Rättssäkerheten riskerar att urholkas

Ändå har i dag de flesta kommuner infört helt egna, generella riktlinjer för vad som ska gälla. I riktlinjerna kan det till exempel stå att man måste prova hemtjänst ett tag innan man kan få ett äldreboende.

– Och det är är ju problematiskt utifrån socialtjänstlagen. De kommunala riktlinjerna får aldrig stå över lagen, säger Marta Szebehely. 

I flera kommuner har biståndshandläggaren samtidigt fått mindre att säga till om och kan inte bevilja äldreboende utan att först ha fått klartecken från sin chef. Det har också blivit vanligare att anhöriga och äldre redan tidigt får höra att det inte lönar sig att ansöka om äldreboende.

– Man får ju reda på att ”äldreboende kan ju inte komma ifråga i ditt fall, utan vi är säkra på att du får det bättre hemma och vi har hemtjänst”. Man brukar prata om samförståndsavslag, alltså att man kommer överens om att man inte ska söka plats på äldreboende, säger Marta Szebehely.

Hon menar att rättssäkerheten riskerar att urholkas på det här sättet. Eftersom samförståndsavslag innebär att någon formell ansökan aldrig görs, går det inte heller att överklaga.

Företag hjälper äldre söka plats

Numera finns det till och med företag som hjälper äldre och anhöriga att söka plats på äldreboende. Christina Melle har startat ett sådant företag. Hon arbetade tidigare som biståndsbedömare i Stockholm, men valde att sluta när hon kände att det inte längre var behovet som styrde vem som skulle få hjälp.

Hon anser att så som systemet fungerar i dag, är det de som klarar av att argumentera och strida för sin sak som får hjälp.

– Det smög sig på mig mer och mer. Jag förstod hur systemet fungerar, att det handlar om argumentationen och ordvalen som man gör. Många fall är så snarlika varandra men det handlar om så marginella saker och hur det beskrivs.

Hon tror också att de allt snävare riktlinjerna är ett sätt för många kommuner att spara pengar.

– Man försöker få den äldre att bo hemma så länge det bara är möjligt.

Men är det pengarna man tänker på då?

– Jag tror att det handlar om pengarna i slutändan, att det blir en svår ekvation att lösa såsom det ser ut idag. När antalet äldre ökar och lever längre. Och så har man bara en viss budget att tillgå, säger Christina Melle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet