Andelen asylsökande i Valdemarsvik ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Valdemarsvik är en av de 14 fjorton kommuner i Sverige som har tagit emot högst andel asylsökande. I dag underrättades Migrationsverkets leverantörer om den nya modell som ska ta hänsyn till de kommuner som tagit ”ett oproportionerligt stort ansvar för asylmottagande”.

I Migrationsverkets nya modell utgår man från ett riktmärke om 52 asylsökande per tusen invånare. Valdemarsvik har i dag 67 asylsökande per tusen invånare.

Kommunstyrelsens ordförande Erland Olauson (S) är inte helt nöjd med Migrationsverkets besked om ett riktmärke för asylmottagandet.

– Jag tycker systemet som helhet är felaktigt. Där man har auktion och den som bjuder lägst får ta emot flyktingarna, och det utan att ha kontakt med de aktuella kommunerna. Men det här är ändå ett sätt att begränsa hur många som kan komma, och att man då kan få ett bättre mottagande, säger Erland Olauson.

Med tanke på det, är då riktmärket 52 per tusen invånare bra?

– Det är väldigt svårt att säga var den gränsen ska gå. Det vi säger är att vi inte kan ta emot fler och vi ligger strax över den gränsen, säger Erland Olauson.

Erland Olauson har tidigare varit mycket kritisk till snedfördelningen av asylmottagandet i Sverige. Han tycker att kommuner som just Valdemarsvik har fått ta ett för stort ansvar.

– Migrationsverket har lyssnat på den offentliga debatten och vi försöker nu minska andelen asylsökande i den mån det går i Valdemarsvik. Vår avsikt är att färre nyanlända asylsökande ska bo i dessa kommuner, säger Elisabeth Boholm, chef för Migrationsverket region Öst i ett uttalande.

Det innebär att andelen asylsökande ska minska med 23 procent i Valdemarsvik.

– De asylsökande som redan bor där kommer att flytta ut allteftersom de får beslut i sina ärenden. Samtidigt är det alltid behovet som styr. Kommer många nya asylsökande till Sverige framöver så kan vi behöva alla tillfälliga asylboenden även i dessa kommuner, säger Elisabeth Boholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.