• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Antalet rödlistade arter ökar

Uppdaterad
Publicerad

Den uppdaterade versionen av rödlistan, som nu presenteras visar bland annat att björnen återigen listas och att lodjuret är mer hotat än tidigare.

– Det beror främst på jakt, säger Ulf Bjelkevid Artdatabanken till SVT Nyheter Öst.

21 600 arter av djur, växter och svampar har kartlagts av dessa klassas 4 273 som rödlistade, varav 2 029 arter som hotade.

Sedan 2010 har antalet rödlistade och hotade arter ökat med 3,6 respektive 4,4 procent, enligt en sammanställning från Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I rödlistan 2015 går det inte att se någon märkbar förbättring, det ser snarare ut som att den negativa påverkan mot Sveriges arter har varit konstant de senaste femton åren, enligt ett pressmeddelande från Artdatabanken.

Bland annat har lodjuret graderats från nära hotad till sårbar, vilket betyder högre hotstatus. Samtidigt har vargen bytt hotklass från starkt hotad till sårbar.

Rödlistan tas fram av Artdatabanken och fastställs av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.