Foto: SVT

Arsenik i marken kring Reijmyre Glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Tippen vid glasbruket i Rejmyre utpekat av länsstyrelsen som Östergötlands femte mest förorenade område. Här ligger bland annat mycket arsenik. Exakt vilka mängder och vilka andra gifter som kan finnas här har inte kartlagts tidigare.

– Vi vet att det finns en stor deponi och vi vet att den innehåller mycket av de ämnen som kan förknippas med glasbruk, säger Sara Erjeby, miljöstrateg på WSP Environmental. 

– Det kan vara arsenik, det kan vara bly eller kadmium som man tidigare använde när man färgade glas, berättar Per Strannelid, miljöstrateg på Finspångs kommun. 

Förhöjda arsenikhalter

Tidigare provtagningar har visat att det finns föroreningar i marken. Nu vill länsstyrelsen göra en större kartläggning inför en eventuell framtida miljösanering.  

– Tidigare prover har visat på bland annat kraftigt förhöjda arsenikhalter, avslöjar Sara Erjeby. 

– Vilka koncentrationer finns det av föroreningar? Hur utbredda är de? Utifrån det ska det då analyseras hur man behöver gå vidare, säger Per Strannelid. 

Kommunen fastighetsägare

Det var i samband med glasbrukets konkurs förra året som Finspångs kommun själva köpte fastigheten, vilket var ett krav från de nya ägarna för att rädda verksamheten vid bruket. Som ny fastighetsägare åtog kommunen sig också att på uppdrag från länsstyrelsen genomföra en miljöteknisk undersökning av området.  

– Vi tar jordprover, installerar grundvattenrör, testar grundvattnet och provtar ytvatten i bäcken här nedanför och i Lillsjön. Det här tillsammans ligger då till grund för den samlade bedömningen som tas fram under våren, berättar Sara Erjeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.