Anders Djurberg och Olle Lind (t.h) diskuterar de oklara ägarförhållandena på Stavsjö värdshus med SVT:s reporter Karin Axelsdotter Olsson. Foto: SVT

Avslag för asylboende på Stavsjö värdshus

Uppdaterad
Publicerad

Stavsjö värdshus har byggts om för 1,5 miljoner kronor för att kunna ta emot 150 asylsökande, men Migrationsverket har diskvalificerat det sökande företagets anbud.

– Vi behöver bara två dagars varsel för att kunna ta emot flyktingarna, säger Anders Djurberg.

Anders Djurberg är mannen som är tänkt att driva asylboendet på Stavsjö värdshus. Han visar runt i matsalen där de asylsökande ska kunna äta tre mål mat om dagen, i hotellrummen har de ställt in våningssängar, tv-apparater med tillgång till utländska kanaler har installerats i varje rum och aktivitetsrum med pingisbord och leksaker har gjorts i ordning.

– Sen har vi fått byta ett 80-tal blandare och radiatorer för mycket hade fryst sönder, berättar han.

Oklara ägarförhållanden

Men något avtal för att få starta asylboendet på Stavsjö värdshus finns inte. Det är företaget Olle Lind Golv AB som ansökt om att ta emot upp emot 150 asylsökande.

– Vi har hittat brister i deras anbud. Det är oklarheter kring ägarförhållandena och det saknas samarbetsavtal mellan anbudsgivaren och delägarna. Därför har vi diskvalificerat dem, säger Dag Eliasson, upphandlings- och inköpschef på Migrationsverket till SVT.

Igenbommat sedan 2010

En gång i tiden var Stavsjö värdshus ett blomstrande hotell med fina söndagmiddagar och dans. Men sedan 2010 står värdshuset tomt.

Det sista som serverades var en kinesisk buffé av den dåvarande ägaren Yu Hong. En man med tvivelaktiga förehavanden och stora ekonomiska bekymmer.

Yu Hong säljer värdshuset i omgångar till tre andra kineser och den sista fjärdedelen säljer han till företaget Js Hotel Management AB. Och det är med den sistnämnda som Olle Lind Golv AB skriver ett avtal om att få hyra Stavsjö värdshus i andra hand och driva asylboende.

– Vi trodde att de tre kineserna var med i det här avtalet också, men nu har vi fått veta att de inte är det och vi jobbar nu för att få in deras underskrifter, säger Anders Djurberg som är god vän med Olle Lind.

Kort varsel från Migrationsverket

För tre veckor sedan fick de runt 300 boende i Stavsjö ett brev från Migrationsverket där de informerade om att 150 asylsökande skulle kunna anlända om bara ett par dagar.

– Stavsjö värdshus har under de senaste tio åren varit utsatt för en ekonomisk aktivitet utanför den ordinarie verksamheten för en fastighet. Det finns en oro här i samhället att värdshuset inte är till för att hjälpa flyktingar utan är ett instrument för något helt annat, säger Stavsjöbon Gunnar Casserstedt som engagerat sig i frågan.

Stavsjöborna skeptiska

Och den bild  Gunnar Casserstedt ger är också den vi möter när vi går runt bland villorna som ligger strax bakom värdshuset. De boende vill inte ställa upp på någon intervju framför kameran, men flera säger till oss att de är skeptiska till att det kommer fungera med ett asylboende i ett så litet smahälle som Stavsjö.

– Tänk er själva att befolkningen dubbleras här i området från den ena dagen till den andra, säger en boendo till oss och fortsätter:

– Och det spelar egentligen ingen roll om det är flyktingar från Syrien eller 150 hockeyspelare.

– Sen är det lite som om man har gett upp. Det har bara gått utför för Stavsjö värdshus sedan kineserna tog över. Det går ju inte ens att få tag på dem, säger en annan boende till Östnytt.

Ansöker på nytt

Anders Djurberg och Olle Lind kommer att lämna in en ny ansökan till Migratiosnverket med kompletterande uppgifter.

– Det enda som behövs är namnteckningarna från de tre kineserna, säger Anders Djurberg som är helt övertygad om att det kommer att gå vägen så småningom.

– Om de lämnar in ett nytt anbud så kommer vi att behandla det, säger Dag Eliasson, upphandlings- och inköpschef på Migrationsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.