Foto: Janerik Henriksson / TT

Behöver anställa fyra om dagen i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun behöver rekrytera i snitt minst fyra nya medarbetare varje arbetsdag i tio år, för att klara den framtida välfärden.

Det menar de styrande politikerna i Linköping – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet.

– Förra året gjorde skolor och förskolor mångmiljonöverskott på grund av att man inte hittade nya medarbetare snabbt nog. Samtidigt varnar äldreomsorgen för att det är svårt att hitta undersköterskor och sjuksköterskor, säger Daniel Andersson (FP), personalansvarigt kommunalråd.

Därför startar kommunen nu ett kompetensförsörjningsprogram där kommunens alla förvaltningar får några månader på sig att utarbeta handlingsplaner med konkreta förslag. Redan under sommaren ska planerna redovisas för personalutskottet.

Många lärare, undersköterskor och annan välfärdspersonal går i pension de närmaste åren. Samtidigt är det alltför få som utbildar sig.

– Därför ska vi se till att göra lärare och undersköterskor till riktigt attraktiva yrken här i Linköping. Vi ska höja lärarlönerna, titta på sjuksköterskornas löner och få fler att söka gymnasiets undersköterskeutbildningen genom till exampel sommarjobbsgaranti, säger Daniel Andersson.

Kommunen växer

Rekryteringsbehovet är mellan 900 och 1 060 medarbetare per år i tio års tid

– Vi måste få ett helhetsperspektiv där vi tittar både på arbetsmarknaden och utbildningssystemen, säger Daniel Andersson.

Personalbehovet i de kommunala verksamheter beräknas öka med 1600 personer; från 7 700 till knappt 9300 personer på 10 år.

De verksamhetsområden som beräknas öka mest procentuellt sett är grundskola, gymnasieskola, äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.