Bondekompisen hjälper när allt går fel

Uppdaterad
Publicerad

Att vara lantbrukare är ett omväxlande yrke. Till stor del sköter man sig själv, men det kan också bli helt övermäktigt.

När det gått snett och räkningar samlas på hög och djuren kanske till och med far illa, då kan den enskilde lantbrukaren till och med bli handlingsförlamad.

En person som kommer utifrån, men ändå förstår vad man pratar om är ofta vad som behövs. Målet är att ge stöd tidigt i en kris så att det inte behöver gå så långt som till exempel tvångsslakt.

Lyssna och lotsa

Ofta är lantbrukarlivet ensamt och när problem hopar sig så finns inte många att ventilera problemen med. Det är då bondekompisen kan träda in.

Framförallt handlar det om att lyssna och i ett senare skede kanske lotsa den drabbade lantbrukaren vidare till andra som kan hjälpa.

Bondekompisar är en tjänst inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som funnits i ett antal år. I Östergötland finns fyra bondekompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.