Foto: TT/Arkiv

Brasiliens president besöker Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Dilma Rousseff kommer på måndag på officiellt besök till Sverige och ska bland annat besöka Saabs fabrik i Linköping. Samma dag börjar femtio nya brasilianska ingenjörer att börja arbeta på SAAB i Linköping.

Under de kommande åren är det tänkt att flera hundra nya ingenjörer från Brasilien ska arbeta i Linköping.

36 gripenplan

Brasilien beslutade 2013 att köpa 36 Gripenplan av svenska Saab. Ett av huvudskälen till att Brasilien valde de svenska stridsflygplanen istället för de franska eller amerikanska var att en del av teknologin kommer att överföras till Brasilien. Affären är värd ungefär 40 miljarder.

Största affären i historien

– Det är den största affären i svensk historia och presidentbesöket är en viktig symbol, säger SAABS presschef Sebastian Carlsson.

Ifrågasatt president

Men presidenten är ifrågasatt. En inhemsk korruptionsskandal kring ett halvstatligt oljebolag och en ekonomi i kris gör att hon ifrågasatts genom protester bland annat under förra fotbolls-VM och också har dalat i popularitet.

– Vi kommenterar inte enskilda politiker oavsett var de är ifrån. Det handlar om respekt, säger Sebastian Carlsson.

Diskutera hållbarhet och försvar

Under sitt dygn i Sverige kommer president Dilma Rousseff att ha ett bilateralt möte med statsminister Stefan Löfven och bland annat diskutera det ekonomiska utbytet mellan Sverige och Brasilien, klimat och hållbarhet samt försvar.

Besöker Saabs fabrik i Linköping

Tillsammans med statsministern kommer president Rousseff också att träffa företagsledare och göra företagsbesök i Kista och Linköping.

Besöket på Saab i Linköping är planerat till klockan 15.50 på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.