Arrangerad bild. Foto: TT

Bulgarisk inbrottsliga åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från Bulgarien åtalas vid Norrköpings tingsrätt för en inbrottsturné genom mellersta Sverige.

Männen är 37, 40 och 42 år gamla och åtalas för sju begångna inbrott och ett försök mellan den 3 och 14 februari i år.

Det första inbrottet ska ha skett i en villa i Nacka. Sedan drabbades bostäder i Linköping, Tyresö, Söderköping, Norrköping, Borensberg och Uppsala.

Trion kunde slutligen gripas den 14 februari när de återvänt till Norrköping ”utrustade med verktyg som är särskilt ägande att användas som hjälpmedel vid brott”, som åklagaren skriver i åtalet.

Under en längre period hade efter en svenskregistrerad hyrbil som iakttagits på flera platser där inbrott i villor inträffat.

– Alla letade efter den här bilen och så ringde plötsligt en ledig kollega och berättade att han såg den i närheten av Eksund, berättar Eva Andersson, ansvarig handläggare för ärendet.

De tre männen greps och samma natt gjordes en husrannsakan.

– Den här trion har bott i en liten stuga, långt ute i Kolmårdsskogarna, rest runt och gjort inbrott, säger Eva Andersson.

En mindre mängd gods hittades där, som troligen kunde komma från olika inbrott. Godsspaning inleddes och några smycken kunde spåras till ett inbrott där hyrbilen varit synlig.

– Då kändes det som om det borde finnas mer stöldgods. Vi fick en förnyad husrannsakan och den gav klockrent resultat, säger Eva Andersson.

I stugans trossbotten hittades stora mängder stöldgods. Även på andra platser hittades tjuvgömmor.

Ligan ska enligt åtalet som har 18 målsäganden ha kommit över smycken, kläder, klockor, hemelektronik och annat till ett uppskattat värde över 200.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.