Cementa behöver arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

De som riskerar att förlora sitt jobb på Nordkalk kan vara intressant arbetskraft för Cementa, den största aktören inom kalkindustrin på Gotland.

I går utlovade regeringen 100 miljoner kronor som kompensation för de jobb inom kalkindustrin som kan komma att gå förlorade på grund av att Ojnareskogen nu skyddas.

Nordkalks planer på ett nytt kalkbrott går nu förmodligen i stöpet och SMA Minerals expansion i samma område hindras. Många som har sin utkomst från dessa företag kommer att beröras på sikt.

Kampen om kalket på Gotland

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Men samtidigt vill jag påpeka att huvuddelen av vår stenindustri finns kvar, säger Cecilia Schelin Seidegård, landshövding på Gotland.

Många vänder nu blickarna mot Cementa, den största aktören i Gotländsk industri med 230 direkt anställda, varav nästan hälften kommer att gå i pension de kommande åren.

– Det är klart att vi kommer att ta in ganska många under de här tio åren, säger Per-Ole Morken, fabrikschef på Cementa i Slite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet