De är fast på evakueringsboendet

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar var det tänkt att flyktingarna skulle få bo på evakueringsboendet i Skänninge. Nu har det gått en månad och 36 personer, allt från morfar till barnbarn, sover fortfarande på golvet under samma tak.

För en månad sedan syntes glädje och tacksamhet i ansiktena hos de då drygt 40 människor som då flyttade in på evakueringsboendet.

Idag pekar mungiporna åt ett annat håll.

#flykt

– Det är så svårt att sova ihop som vi gör. När ett barn vaknar på natten så vaknar alla, och när ett barn blir sjukt är snart alla sjuka. Mitt till exempel har en ny sjukdom varje dag, säger Hanan Darwish.

Lars Engström är ansvarig och samordnare för boendet. Han säger att vårdcentralen har varit där och pratat om smittrisken.

– Vi börjar bli oroliga för att influensan ska braka loss, säger han.

Gymnastiksalen är deras hem

De boende är alltifrån 75 till ett halvår gamla och allihop sover de på golvet i samma gymnastiksal. Endast skynken separerar de åtta familjernas madrasser från varandra.

Mjölby kommun vill inte låta oss fotografera inne i salen. Det är ingen värdig bild att visa upp, tycker de.

– Jag och alla andra här vill verkligen tacka Lars för allt han gör för att vi ska ha det så bra som möjligt. Vi kräver inget mer. Men sättet vi sover på är alldeles för tufft, säger 75-årige Riad Darwish.

– Hade vi bara haft lite mer privatliv hade vi inte sagt att vi måste flytta, men vi har inget privatliv alls i gymnastiksalen, säger Hussam Shihan.

Inga lediga boenden

När flyktingarna flyttade in skulle de bara bo här i tre dagar, sa Migrationsverket. Nu har det gått en månad och fortfarande finns det inget ledigt asylboende för dem att flytta till.

– Först fick de höra tre dagar, sen sa man inte mer än en månad. Och dom som sa så trodde naturligtvis att det var så, men nu är läget ett helt annat. Jag försöker nu säga att de ska förbereda sig på att bo här en lång tid, och att jag tillsammans med dem får jobba för att det ska bli så bra som möjligt, säger Lars Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet