Foto: Arkivbild/SVT

”Det bara brast”

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som blir sjuka av stress har höga positioner och är duktiga på sitt jobb, men plötsligt går det inte längre. Hjärnan slutar fungera.

Många väljer att pröva trädgårdsterapi för att må bättre.

Så här berättar en av dem som fått hjälp av Anna Falkenberg på Brokinds rehabiliteringsträdgård:

”Jag har i vardagen mycket att ta ansvar för, vill alltid vara den duktiga flickan som klarar mitt chefsuppdrag, jobbet som ensamstående mamma, träna och hinna vårda sociala relationer.

Hur mår du? frågade en kollega på jobbet. Då var det som om fördämningen bara brast, jag kunde inte hejda mig själv, bara grät och grät och grät.

Med tanke på att man i en sådan stund känner sig ganska liten, sårbar och oduglig kände i alla fall jag att det var väldigt viktigt att få komma till någon snabbt. Jag hade varit med på en eftermiddagsworkshop som Anna arrangerade och ringde henne. Och hade turen att få en tid samma dag.

Det hände något med mig direkt när jag klev ur bilen. Jag kunde varva ner och kände att jag kunde vara närvarande. Vi satt ute i trädgården med lite fika på bordet och det var jag som fick bestämma var vi skulle sitta, eller om jag hellre föredrog en promenad. Anna bad mig gå ner till bryggan för att reflektera över några uppgifter som hon gav mig.

Det som ganska snabbt blev tydligt i samtalen med Anna var att jag hade tappat bort vad jag själv behöver och vill, och under lång tid uppoffrat mig för omgivningen och dansat efter andras pipor. Jag var dränerad på all energi.

Jag tror vi träffades fem eller sex gånger med lite telefon- och sms-kontakt där emellan. Jag fick också med mig lite ”hemuppgifter” att tänka på mellan besöken. Under den här tiden var jag varken sjukskriven eller tog några mediciner. Däremot tillät jag mig själv (efter uppmuntran av Anna) att inte prestera 110 procent på jobbet så att jag skulle orka med att jobba med mig själv .

Anna fick mig att  få tillbaka tron på mig själv och få mig att förstå mitt egenvärde. Och jag är otroligt tacksam mot min arbetsgivare som tillät mig att gå på den här typen av terapi trots att vi egentligen har avtal med en företagshälsovård.

Jag tror inte att jag hade kommit så här långt med den traditionella typen av samtalsterapi och jag önskar att alla hade chansen att kunna välja den här alternativa modellen, att få byta en steril kontorsmiljö mot en rogivande utomhusmiljö där man får lov att bara vara och känna in för att komma i kontakt med sitt inre och sina tankar.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.