Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Dokumentärpris till SVT Nyheter Öst

Uppdaterad
Publicerad

Journalisterna Jenny Widell och Tina Enström, samt redigeraren Benny Karlsson, har vunnit det nyinstiftade Sverigepriset i dokumentärkategorin. Priset får de för filmen Hem till varje pris som handlar om krisen för den svenska äldrevården.

Sverigepriset delas ut i åtta kategorier till bidrag från landets lokala SVT-stationer. Vinnarna kommer att få tävla i Prix Circom i Bulgarien senare i vår. En tävling för Europas lokala public service kanaler.

Hem till varje pris vann Sverigepriset med motiveringen:

”Med dramaturgisk skicklighet och omsorg i hantverket skildras en enskild människas kamp för sina närmaste. Nära utan att vara närgånget, om dem som får ta konsekvenserna av de politiska besluten. I Hem till varje pris skildras den stora frågan med den lilla strumpkanten...”

Dokumentären har fått ett stort genomslag i debatten. Huviudperson är pensionären Wiwi som själv vårdar både sin 94-åriga mamma och sin demenssjuke man hemma i radhuset. 

Se filmen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.