Mark- och miljööverdomstolen ligger hos Svea Hovrätt i Stockholm.

Domstol inte jävig – kalkmål kan prövas

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen är inte jävig när det gäller det uppmärksammade Nordkalk-målet. Det har hovrätten för Västra Sverige kommit fram till.

Det var Svenska botaniska föreningen som hade lämnat in en jävsanmälan mot domstolen. Föreningen ansåg att domstolen inte kunde handha ärendet eftersom de dömt i samma mål två gånger tidigare.

Jävsfrågan har nu prövats av hovrätten för Västra Sverige som alltså inte tycker att det finns några hinder mot att den jävsanklagade domstolen fortsätter med målet.

Kampen om kalket på Gotland

Nya domare

Enligt Mark- och miljööverdomstolen, som ligger hos Svea Hovrätt i Stockholm, så är praxis att domare som dömt i samma mål tidigare är diskvalificerade från att döma i samma mål igen. I detta fall så är samtliga domare nya i målet.

Att själva domstolen dömt i målet tidigare, är inte ett skäl som gör enskilda domare jäviga menar Hovrätten för Västra Sverige.

Mark- och miljööverdomstolen kommer under dagen att ta ställning till om de planerade förhandlingarna i kalkbrottsmålet ska skjutas upp i väntan på att regeringen fattar beslut om området ska förklaras som Natura 2000-område eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet