EM-guldhjältarna på väg hem

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntar stolta klubbkompisar på LFC:s guldmedaljörer.

Igår blev Sverige Europamästare i fotboll efter seger i F19-finalen mot Spanien med 3-1. Idag väntar Linköpings FC på att få hem sina två guldmedaljörer. Det handlar förstås om Tove Almqvist och Stina Blackstenius, som dessutom blev skyttedrottning. Lagkamraterna i LFC är naturligtvis stolta.

– Jag vill bara gratta och hålla om dem! Säga att vi uppskattar dem och att det är så himla kul att de har fått tagit ett guld och varit med om detta, säger lagkamraten i LFC Jessica Samuelsson.

– Det här är ju en extra krydda i deras utveckling. Jag tycker att det är väldigt väldigt roligt  att vi har haft två spelare med och framförallt att de har varit såpass framgångsrika och så tongivande som de har varit i det här laget, säger Martin Sjögren som är huvudtränare i LFC.

Nickade in 2-0

Och vem tog inte ton om skyttedrottningen Stina Blackstenius. Två mål i finalen med sju minuters mellanrum och så här såg det ut. 1-0 via axeln och därmed tog Sverige ledningen mot Spanien. Mål nummer två kom på ett inlägg från Linköpingskollegan Tove Almqvist, med kraft mot bortre stolpen där Blackstenius välplacerad nickade in 2-0. I och med slutresultatet 3-1 var bragden ett faktum.

– Det är bland det största jag har upplevt och det är verkligen något som jag tar med mig i min karriär. Att få göra det här tillsammans med de här tjejerna, det här teamet, det har verkligen varit otroligt roligt, säger guldmedaljören Stina Blackstenius

Hemma i Linköping är man stolta över er. Vad vill du hälsa till dem?

– De har varit ett otroligt stort stöd. Det har verkligen gett oss energi och vi har kännt av det varje dag. Det har lyft hela laget, så ett stort tack för det stora stödet. Det ska bli jättekul att komma hem till laget. Det är något jag verkligen ser fram emot, avslutar skyttedrottningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.