”En fråga som plågat och delat det gotländska samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) kommenterar regeringens beslut om att Ojnareskogen blir Natura 2000-område och 100 miljoner till en jobbsatsning på ön.

– Jag är glad att det blivit ett beslut. Det här är en fråga som plågat och delat det gotländska samhället i tio års tid. Det är bra att det kommit ett besked, säger Björn Jansson.

100 miljoner till en jobbsatsning på Gotland. Hur ser ni på det?

Kampen om kalket på Gotland

– Det är positivt. En förutsättning, egentligen. Jag har inte kunnat tänka mig att regeringen skulle fatta ett beslut utan att det fanns någon  typ av paket. 100 miljoner är inte dåligt. Det är bra att vi får en dialog, så att vi är med och påverkar och att det sker utifrån gotländska förutsättningar.

Tror du att ni kan rikta den här satsningen till just norra Gotland där stenindustrin är stark?

– Ja, det får vi se. Men det är klart att norr Gotland har blivit drabbad, så att åtgärder där vore bra.

(Klicka på inslaget ovan för att se och höra hela intervjun.)

Partikamrater besvikna

Andra företrädare för Socialdemokraterna på Gotland är dock inte lika diplomatiska som sin partikamrat när de kommenterar regeringens beslut.

Ordförande Conny Kristensen Gahnström och riksdagsledamot Hanna Westerén skriver i ett pressmeddelande att ”det är med besvikelse som vi idag tagit emot beskedet att regeringen beslutat göra hela området kring Bästeträsk till Natura 2000-område. Det är ett slag mot kalkindustrin och arbetstillfällena på norra Gotland. Vi har in i det sista hoppats på att det skulle finnas en medelväg där både industrin och naturvärdena skulle kunna samsas inom området. Vårt ställningstagande med att sätta vattnet först, därefter arbetstillfällen och naturvärden har legat fast under hela processen”.

De ser dock positivt på det riktade jobbpaket som presenterades och menar att det är viktigt att det rktas mot industri och jobb på norra Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet