Hälsopizzan kom till för fem år sedan när Zlato Mitic själv fick diabetes. Foto: SVT

EU-regler stoppar hälsopizza

Uppdaterad
Publicerad

Resturangägaren Zlatko Mitic i Linköping får inte kalla sin pizza för hälsopizza. Enligt kommunen krävs vetenskapliga bevis för att pizzan är just hälsosam. Nu ska pizzan analyseras.

Zlatko Mitic har bakat och sålt sin hälsopizza i fem år och vill nu gå till botten med om den gör skäl för namnet och kommer att skicka ingredienserna till ett laboratorium för analys.

– Det är ganska dyra prover men jag tror verkligen att hälsopizzan gör skäl för sitt namn, så jag tror att den kan fortsätta att säljas när analysen är klar, säger Zlatko Mitic.

Blev diabetiker

Hälsopizzan kom till för fem år sedan när pizzabagaren Zlatko Mitic själv fick diabetes. I samråd med sin läkare lade han om sin kost och det var läkaren som tipsade honom om att han som pizzabagare kunde föra in en pizza med ingredienser anpassade till diabetiker på menyn.

– Läkaren tipsade om att vi kunde kalla den diabetespizza, men då tyckte vi att hälsopizza lät bättre, säger Zlatko Mitic.

Vetenskapliga bevis

Nu menar Linköpings kommun att han måste döpa om pizzan eller belägga att den verkligen är hälsosam. I väntan på att proverna ska analyseras så har Zlatko Mitic plockat ned all reklam för hälsopizzan och strukit namnet från menyn.

– Om du ska sälja en pizza och gör påståenden om näringsinnehållet så måste du också ha belägg för det, säger Reidar Danielsson, miljöchef i Linköpings kommun, som hänvisar till EU:s krav om livsmedelsinformation.

– Det är första gången vi stöter på ordet hälsopizza i Linköping, och det är första gången en restaurangägare väljer att gå vidare med en näringsanalys, fortsätter han.

Krav på redlighet

Linköpings kommuns miljökontor utför regelbundet så kallade redlighetskontroller. Det innebär att resturanger och caféer måste vara ärliga mot konsumenterna och att produkten som säljs lever upp till sin markandsföring.

Det här är Zlatko Mitics hälsopizza

– Deg på ekologiskt dinkelmjöl

– Ekololgisk chèvreost

– Paprika

– Selleri

– Purjolök

– Tomater

– Färska champinjoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.