Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Fängelse för gruppvåldtäkt under Bråvallafestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män dömdes i dag till fängelsestraff av Norrköpings tingsrätt för en gruppvåldtäkt mot en då 17-årig flicka som begicks under Bråvallafestivalen sommaren 2014.

Männen är bosatta i Skåne. Två av dem, bägge 22 år gamla, döms skyldiga för grov våldtäkt och får 3 år och 6 månaders fängelse.

En 28-årig och en 23-årig man döms skyldiga för försök till grov våldtäkt och får 3 års fängelse. Alla fyra ska gemensamt betala 170.000 kronor i skadestånd till den våldtagna flickan.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Gruppvåldtäkten begicks den 28 juni i en husvagn på Bråvallafestivalens campingområde. Flickan ska ha varit berusad och legat utslagen på en brits i en husvagnen där männen ska ha våldfört sig på henne på olika sätt.

Foton, filmer och DNA

Åklagarens bevisning har i huvudsak bestått av de åtalades egna uppgifter, fotografier och filmer. Även DNA från en av männen kunde säkras som bevis.

Den 17-åriga flickan tros ha haft ungefär 2,3 promille alkohol i blodet, enligt den rättskemiska undersökningen, och ”befunnit sig i en särskilt utsatt situation som de tilltalade otillbörligt utnyttjat”.

Kommer överklagas

Kammaråklagare Ingemar Welander säger till Norrköpings Tidningar att han är i stort sett nöjd med domslutet.

– Påföljden blev ungefär den jag förväntade mig.

Och domarna kommer med all säkerhet att överklagas.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i domen ännu, men min klient kommer troligvis att överklaga, säger försvarsadvokaten Kjell Andersom som företräder 23-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet