Ica i Ljungsbro drabbat av inbrott Foto: Björn Öberg/SVT

Fängelse för tre i takligan

Uppdaterad
Publicerad

De tog sig in i livsmedelsbutiker genom att öppna hål i taken för att stjäla. Idag döms tre av de till fängelse.

Det var i slutet av sommaren och under hösten förra året som ligan gjorde inbrott i flera livsmedelsbutiker i Östergötland. Ligan utmärkte sig genom att ta sig in i butikerna genom taket.

Dagens domar gäller ett inbrott i Linghem 8 september och ett inbrott i Ringarum 22 september. För de övriga inbrotten räckte inte bevisningen till fällande domar. Enligt tingsrätten går det inte att fastställa ”utom rimligt tvivel” att de inblandade faktiskt har befunnit sig på platsen för de inbrotten.

Kammaråklagare Malin Axelsson säger sej vara lite besviken på domen.

– Jag beklagar att inte rätten fann bevisningen tillräcklig för att döma enligt våra yrkanden. Vi hade ju krävt upp till 6 år för tre av de åtalade. Jag delar inte rättens uppfattning och kommer nästa vecka ta ställning till om vi ska överklaga eller inte, säger Malin Axelsson.

Fängelse för tre personer

En person döms till fängelse i ett år för inbrottet i Linghem. Rubriceringen är grov stöld.

Två personer döms till fängelse i ett år vardera för inbrottet i Ringarum. Värdet av det stulna är lägre än vid Linghems-inbrottet, men eftersom det varit del av ”systematisk och organiserad brottslighet” så är även här rubriceringen grov stöld.

En fjärde person döms för stöld av normalgraden till villkorlig dom, pga att han inte anses ha känt till omfattningen av stöldturnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.