Fängelset kan bli flyktingboende

Publicerad

Behovet av tillfälliga ankomstboenden för nyanlända flyktingar är akut och idag uppmanade regeringen samtliga kommuner att ta gemensamt ansvar. I Norrköping pågår förberedelserna för fullt

Runt om I Östergötland ordnar man nu fram flyktingboenden. Bland annat i Norrköping:

– Engagemanget är fantastiskt starkt och stort. Det är lite typiskt norrköpingsandan, När det gäller då ställer vi upp och här har folket verkligen visat vilka möjligheter vi har för att kunna hjälpa till, säger Åsa Byman Falck, kommundirektör, Norrköping.

Kommunen har både kommunala och privata alternativ. Bland annat i gamla fängelset och i tomma butikslokaler.

I Vadstena kommun finns 20-25 platser på ett internat tillhörande en gymnasieskola. I Kinda, ett 20-tal stugor på Hornobergs camping som möjliga boenden.

Idag är sista dagen för kommunerna att presentera sina förslag på tillfälliga boenden till Migrationsverket. Sedan tar arbetet vid att granska om lokalerna uppfyller de krav som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.