Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler östgötar får sina körkort indragna

Uppdaterad
Publicerad

Återkallelser av körkort har ökat med 3,6 procent i Östergötlands län. Det visar siffror som Transportstyrelsen har ställt samman.

Totalt 727 östgötska körkort har dragits in under 2015. En av de största ökningarna är i kategorin ”väsentlig överträdelse” som ökade från 354 återkallade körkort under första halvåret 2014, till 382 under motsvarande period i år.

– Vi tror att de är tillfälligheter och ser inga direkta trender till varför just de överträdelserna ökat, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

I kategorin ”väsentlig överträdelse” finns till exempel rödljuskörning, fortkörning och att man kör mot stopplikt. Andra återkallelsegrunder är till exempel rattfylleri, smitning eller allmän brottslighet.

I landet totalt återkallades 18 000 körkort, vilket är en ökning på 0,47 procent.

Väntat resultat

Statistiken är sammanställd från 1 januari till 30 juni 2015 och bygger på var man är folkbokförd, inte var överträdelsen begicks. Resultatet är väntat och förändringarna är förhållandevis små, enligt Transportstyrelsen.

– En körkortsåterkallelse föregås alltid av en utredning och vårt beslut grundar sig på den bild som växer fram i det enskilda fallet under utredningens gång. I ena vågskålen ligger den enskildes behov av frihet och mobilitet, i den andra ligger samhällets krav och förväntningar på en trygg och säker trafikmiljö, skriver Katarina Fröberg, körkortsdirektör vid Transportstyrelsen i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.