Foto: Foto: SVT

Fler platser till ensamkommande flickor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ensamkommande barn som söker skydd i Sverige ökar kraftigt enligt Migrationsverkets senaste prognos som kom igår. Ökningen medför också ett högre tryck på boenden. På Boxholms ungdomsboende för flickor utökas nu andelen platser för asylsökande.

När Boxholms ungdomsboende startade 2009 var det det första boendet i landet som endast tog emot flickor.

Nu finns det fler och föreståndare Patrik Lindgren har sett ett stort behov.

– Många av de tjejerna som kommit till oss har haft skrämmande upplevelser av män. De har ofta varit utsatta för olika typer av övergrepp eller har kanske variot förföljda just för att de är tjejer, säger han.

Platser för asylsökande

Tidigare hade Boxholms kommun avtal med  Migrationsverket om att ta emot åtta ensamkommande flickor per år. Men i det senaste avtalet har man kommit överens om att ta emot 12. Och det behövs. För enligt Migrationsverkets nya prognos ska antalet barn som söker skydd i Sverige öka kraftigt i år.

– Migrationsverket är intresserade av att få ut asylsökande på boenden så att de inte riskerar att fastna på ankomstboendena som de kommer till först, säger Patrik Lindgren.

Ont om bostäder

Idag har samtliga kommuner i Östergötland avtal om att ta emot ensamkommande barn. Men det innebär också ett ökat behov av boenden samtidigt som det nu har blivit fullt på många ställen.

På Boxholms ungdomsboende tycker Patrik Lindgren att personalen och ungdomarna tillsammans har lyckats bygga upp en god stämning och relation till varandra.

– Ungdomarna är helt otroliga. Det finns så mycket glädje och sammanhållning. Det är klart att det blir tjafs och kontroverser men mer på ett sätt som motsvarar det i en vanlig familj, säger Patrik Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.