Flygskolan saknar flyglärare

Publicerad

Flygskolan i Malmen utanför Linköping saknar flyglärare. Det visar en rapport som militära flyginspektionen har gjort.

Enligt rapporten är en tredjedel av platserna för flyglärare vakanta och det kan innebära risker i verksamheten. Lars Hall är kommendörkapten och inspektör på militära flyginspektionen i Stockholm och enligt honom finns det två åtgärder som kan lösa problemet.

– Antingen så måste ledningen för flygoperatörerna anställa fler lärare eller så måste de minska antalet elever. Men Försvarsmakten har ett uppdrag att utbilda ett visst antal färdiga piloter och så länge det inte förändras så behövs fler lärare, säger han.

Det saknas lärare för till exempel flygplanet SK60 där en tredjedel av befattningarna inte är tillsatta. Rapporten förklarar att det har varit svårt att rekrytera de tjänsterna och att det har tillkommit nya uppgifter som ökar belastningen på den befintliga personalen.

– Det säger sig självt att det finns risker med för få flyglärare i den här verksamheten, säger Lars Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.