Foto: TT

Forskare: Behåll febern – men må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Varför blir vi deppade och mår dåligt när influensan slår till? Neuroforskare vid Linköpings universitet har nu tagit reda på hur inflammationer påverkar humöret.

Även en simpel förkylning kan orsaka olust och missmod hos många. Personer som har kroniska inflammationssjukdomar kan få minskad livskvalitet och allvarlig depressioner.

Trots att förkylningar drabbar varenda människa och att effekterna är väl kända så är mycket litet känt om vad som händer på molekylnivån i kroppen.

Har kartlagt signalvägarna till hjärnan

Forskarnas resultat publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of Clinical Investigation. Man har med genetiska metoder och beteendeanalys på möss kartlagt signalvägarna från kroppens organ till hjärnan och beskriver en mekanism som är tydligt skild från den som leder till symtom som feber och aptitlöshet.

– Vi visar hur en inflammation kommer åt att sänka aktiviteten i hjärnans belöningssystem, säger docent David Engblom som lett forskningen i Linköping.

Tablett hjälper humöret – men inte mot sjukdomen

En influensa börjar med att inflammatoriska ämnen börjar cirkulera i blodomloppet och aktivera celler i hjärnans blodkärl. Då bildas så kallade prostaglandiner. Det är hormonliknande ämnen som utsöndrar en hämmande substans som påverkar de nervceller som producerar hormonet/signalsubstansen dopamin. Dopamin är viktigt för hjärnans eget belöningssystem och minskar produktionen av detta leder det till olustkänslor och nedstämdhet.

Har man feber så mår man ofta bättre av en tablett som innehåller acetylsalicylsyra eller ibuprofen – preparat som motverkar kroppens tillverkning av prostaglandiner. Men det påverkar också febern och hjälper därmed inte till att bekämpa inflammationen.

Evolutionära spekulationer

Nu spekulerar forskarna kring den evolutionära bakgrunden till att vi har de olika signalvägarna till hjärnan.

– Det tycks ha funnits ett överlevnadsvärde att kunna hålla isär olika sjukdomssymtom. Kanske utvecklades olustkänslorna som ett sätt att göra organismen lite mer defensiv, att ta färre risker medan sjukdomen pågår. En direkt nytta kan vara att skapa läkemedel som bara eliminerar olustkänslorna, men låter febern vara kvar eftersom den ibland kan bidra till att bekämpa sjukdomen, säger David Engblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.