Förhandlingar kring Ojnareskogen avslutade Foto: TT

”Gör ordentlig kalkyl om Ojnareskogen”

Uppdaterad
Publicerad

Det måste göras en ordentlig samhällsekonomisk kalkyl som utreder effekterna av kalkbrytning jämfört med att spara Ojnareskogen på Gotland.

Fem professorer i nationalekonomi skriver idag en debattartikel i Svenska Dagbladet där de vill att regeringen utreder de samhällsekonomiska effekterna av att tillåta den omdebatterade kalkbrytningen på Gotland.

De menar exempelvis att kalkbrytningen inte ger lika mycket jobb som turismen på ön. Däremot är de oroliga för att de spår i naturen som kalkbrytning skulle påverka ön under lång tid. Debattörerna skriver att de spåren skulle kunna medföra lägre intäkter för turismen, och det under så lång tid att kalkbrytning inte skulle bli samhällsekonomiskt försvarbar.

Kampen om kalket på Gotland

Kan finnas andra platser för kalkbrytning

Samtidigt skriver professorerna att ”turism och kalkindustri inte är oförenliga”. De hävdar att det kan finnas andra områden, både på Gotland och på andra håll, där kalkbrytning skulle kunna ske och att detta måste utredas.

I slutet av debattartikeln efterlyser de fem professorerna i nationalekonomi en ordentlig utredning från regeringens sida. Utredningen, menar de, behövs för att ett beslut ska kunna tas som är ”förenligt med långsiktigt uthållig tillväxt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet