Foto: TT

Handeln tror inte på matsvinnsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Lagstiftning är inte rätt väg att gå för att minska matsvinnet. Frivilliga lösningar är mycket bättre, tycker matvaruhandeln.

Personal i stora franska dagligvarubutiker förbjuds nu att slänga mat. I stället ska överblivna produkter skänkas bort till behövande, bli djurföda eller komposteras och användas som gödsel inom jordbruket.

Beslutet i parlamentet innebär att alla större butiker nu måste se till att de har kontrakt med hjälporganisationer, som kan ge bort livsmedlen.

På så sätt hoppas regeringen att halvera matsvinnet på tio år, ett svinn som årligen beräknas uppgå till miljardbelopp.

Men lagstiftning är inte rätt väg att gå, åtminstone inte i Sverige. Det anser branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

Miljoner ton

– I så fall är det mycket bättre att arbeta med frivilliga lösningar. Dessutom är det relativt liten del av svinnet som butikerna står för, den allra största delen sker hos konsumenterna, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel, till TT.

TT: Hur mycket mat försvinner varje år?

– Naturvårdverket har beräknat att det kastas två miljoner ton mat varje år. Av detta står grossisterna och butikerna för fem procent, men då räknas det som går till biogas in som svinn.

Löpande arbete

Kristofer Myrevik, kommunikationschef på Coop Sverige, berättar att det redan pågår mycket arbete för att minska svinnet.

– Vi arbetar väldigt aktivt. Det handlar både om att sänka priset på mat som är på väg att bli dålig och skänka överbliven mat. Det senare sker genom olika lokala lösningar. I exempelvis Göteborg samarbetar vi med företaget All win, säger han.

TT: Men det är väl ändå bara en liten del av all den mat som kastas, eller?

– Jag vet inte hur stor del det är, men det är sannolikt inte den största. Vi kan säkert göra mer och det här är något vi arbetar med löpande. Vi vill absolut hjälpa till att minska matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.