Hanna från Somalia får testa tennis

Uppdaterad
Publicerad

Föreningslivets intresse för att engagera sig i integration växer i Linköping. På Sportcenter bjuder man in klasser med nyanlända skolelever som får komma och testa olika idrotter.

– Bra jobbat tjejer, här kommer en forehand! ropar Håkan Petersson och matar iväg tennisbollar över nätet.

Det är första gången Hanna Ali Abdi provar att spela tennis men efter lite instruktioner från tränaren Håkan Petersson är hon ganska nöjd med upplevelsen.

#flykt

– Tidigare har jag bara sett tennis på tv men det gick helt okej idag. Nästa gång jag kommer hit vill jag spela mer, säger hon.

Klassen har bjudits in

Femtonåriga Hanna Ali Abdi kommer från Somalia och har bott i Sverige i ett par månader. Hon går i en internationell förberedande klass på Skäggetorpsskolan och idag har hennes klass bjudits in till Linköpings Sportcenter för att testa olika idrotter.

Håkan Petersson är en av ägarna till sportanläggningen och berättar att många av banorna vanligtvis brukar stå lediga under dagtid. Därför såg han en möjlighet att kunna göra lite nytta.

”Jag ville bidra på något sätt”

Under hösten har han tagit emot grupper med nyanlända skolungdomar som får prova på olika träningsformer.

– Det kom spontant. Jag kände att jag ville bidra på något sätt i den här situationen, säger han.

Ett initiativ som verkar vara uppskattat av både elever och personal.

– Många av våra elever är ensamkommande och de behöver en fritidsaktivitet efter skolan. Så vi tänkte att vi ville visa vad som finns, säger Lisa Wirén Dahlgren, processtödjare på Skäggetorpsskolan.

Stort intresse hos föreningslivet

Engagemanget för att hjälpa nyanlända i Linköping ser ut att växa. För några veckor sedan bjöd Linköpings kommun in föreningslivet till ett möte och där visade sig intresset vara så stort att möteslokalen inte räckte till.

– Vi insåg att alla föreningar inte skulle få plats, och det var tyvärr flera som inte kunde delta, säger Daniel Andersson (FP), ordförande i omsorgsnämnden.

Föreningar kan söka pengar

För att fånga upp engagemanget som finns i föreningarna väntas omsorgsnämnden nästa vecka anslå en pott på 100 000 kronor. Av dessa kan föreningar söka pengar till verksamhet som ska bidra till integration.

De förslag och idéer som togs fram vid första mötet håller nu på att sammanställas och den 22 oktober hålls ett nytt möte – den här gången i större lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet