Foto: Björn Öberg

Här är tjejerna som går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Idrottandet bland ungdomar sjunker kraftigt. Det visar en kartläggning som SVT har gjort. De flesta sporter, och kommuner, har tappat i deltagande. Men det finns exempel som går mot strömmen.

SVT Nyheter Öst träffar BK Tinnis, flickor födda -99, under en träning i Berga, Linköping. De är en motbild till hur utvecklingen kring idrottandet bland ungdomar ser ut i stort. Idrottandet minskar kraftigt, något som spelaren Azra Pehilj känner igen.

– Om jag ska vara helt ärlig så är jag den enda i klassen som kör någon sport, berättar hon.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Det kanske beror på den nya tekniken. Om man är sportintresserad så kan man fortfarande hålla på med sport. Man kan sitta framför ett tv-spel och ändå hålla på med det man gillar. Så man har väl blivit latare helt enkelt, tror jag, säger lagkamraten Paloma Carlsson Cherma.

Förebilder har stor betydelse

SVT har granskat hur mycket aktivitetsstöd som idrottsföreningarna har fått 2004 jämfört med 2013. Aktivitetsstödet bygger på antal barn och träningstillfällen som föreningarna rapporterar till Riksidrottsförbundet.

Statistiken visar att på 10 år har antalet aktivitetstillfällen sjunkit med 12,5 procent i Östergötland.

Det varierar mellan olika sporter och kommuner. Innebandy har ökat med 41,8 procent. Fotbollen har tappat 13,1 procent i snitt i Östergötland.

Men inte i Linköping, där har antalet träningsaktiviteter gått upp med 4,7 procent. En förklaring till det stavas LFC.

– Jag tror att det är ganska avgörande. Att det finns lite förebilder, även sådant som syns på tv och media över huvud taget. Det har stor betydelse tror jag, säger Christer Jonsson, ledare i BK Tinnis.

Bjuder in till matcher

Spelarna i Linköpings FC besöker ibland tjejlag i Östergötland, och föreningarna bjuds in till att se matcher i Damallsvenskan.

– Har du varit på några matcher?

– Ja, vi har fått biljetter och så har vi gått hela laget. Och så har jag varit på någon provträning med Fria Läroverken och LFC, säger Paloma Carlsson Cherma.

Vad tänker du om Linköpings FC? Har du som mål att spela där?

– Ja, dit vill jag helst komma. Det är väl den största drömmen kan man säga. Så dit försöker jag satsa, säger Azra Pehilj.

Se hur det ser ut i din kommun eller din sport. Klicka på excel-filerna i högerspalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet