Kyrkoherden öppnar sitt hem för familj på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Benny Helgesson som är kyrkoherde i Garda församling på Gotland bytte sitt stillsamma ungkarlsliv mot livet med en storfamilj från Syrien.

För några veckor sedan flyttade familjen Qasem från Syrien in i den stora prästgården i Garda. Kyrkoherden Benny Helgesson tyckte att nio rum och kök borde utnyttjas bättre så han bestämde sig för att låta familjen flytta in hos honom.

Ett enkelt val

– Det är som att man gått in i en ny fas i livet. När man levt som ungkarl blir det väldigt påvert i bland, säger Benny Helgesson till SVT Nyheter Öst.

#flykt

Familjen Qasem består av sju personer, tre vuxna och fyra barn och de ska bo hos Benny tillsvidare.

– Vi hade stormöte och då kom frågan upp om det fanns någon som kunde hyra ut till familjen. Ibland hamnar man i en situation där det bara finns ett val egentligen och det var en sådan situation, säger Benny Helgesson.

”Här står jag med nio rum”

– Här står jag med nio rum och kök och då kan man inte säga att här finns inte plats för er, berättar Benny Helgesson.

Och familjen har kommit att trivas bra hos Benny i prästgården i Garda.

– Jag vill säga att jag tackar Benny att jag bor här, jag älskar Sverige och jag älskar Gotland, berättar Mervat Qasem ett av barnen i familjen på nylärd svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet