Norrköpings tingsrätt höll pressträff med anledning av den uppmärksammade rättegången mot 30-åringen. Foto: Caroline Lindblad/SVT

Hårt straff för mordförsök i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings tingsrätt dömer en 30-årig man till 12 års fängelse för mordförsök på en sedan dödskjuten 20-åring.

Tingsrätten skriver i domen att den nu dömde mannen skjutit 20-åringen med tre skott och att vapnet klickade när det sista skottet mot benet skulle avfyras.

Enligt tingsrätten gjorde 30-åringen ”allt han kunde för att döda” offret och den menar att mordförsöket ”har starka drag av ett avrättningsförsök”.

Gängkrig i Norrköping

30-åringen nekat till brottet genom hela utredningen och domstolsförhandlingen, ”eftersom han inte varit på platsen”.

Ovanlig presskonferens

Norrköpings tingsrätt höll en pressträff direkt efter att domen offentliggjorts. Ett ovanligt grepp, men påkallat med anledning av det stora allmänintresset för rättegången, menar rådman Anders Heiborn.

Enligt domen hade 30-åringen och offret inte någon personlig konflikt utan mycket talar i stället för att mordförsöket utförts på uppdrag av någon annan.

– Inga omständigheter i målet som pekar på annan gärningsman, även om den tekniska bevisningen är svag, säger rådmannen Anders Heiborn och fortsätter:

– Allt pekar starkt på att det är ett beställningsjobb, även om det inte är uteslutet att det ligger en personlig konflikt bakom.

Dödades innan rättegången

Det var i oktober förra året som den 20-årige mannen fick skjuts av två personer till ett skogsparti i stadsdelen Hageby. Där väntade den nu 30-årige mannen som efter en kort ordväxling med 20-åringen öppnade eld mot honom med en pistol.

Samme 20-åring sköts för några veckor sedan till döds i samma stadsdel, dagen innan rättegången om mordförsöket skulle börja.

Rättegången som hållits i Linköpings tingsrätts säkerhetssal har därför inte haft någon målsägande.

Konflikt mellan kriminella gäng

Bakgrunden till händelsen tros finnas i en konflikt mellan Hells Angels och Outlaws i Norrköping. 20-åringen hade umgåtts med företrädare för Outlaws, vilket enligt tingsrätten kan ha varit ett möjligt motiv till mordförsöket.

Den nu dömde mannen tillhör Red and white crew, som är en undergruppering till Hells Angels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkrig i Norrköping

Mer i ämnet