Häst på menyn

Uppdaterad
Publicerad

En krögare i Linköping ska den här veckan enbart ha hästkötträtter på menyn. I kölvattnet av den stora hästköttdebatten i Europa menar han att det svenska hästköttet är en sorgligt outnyttjad marknad.

– Det blir bland annat lasagne med hästkött i inspirerad av alla nyheter i tidningarna. Vi kommer att äta oss igenom hela hästen, säger Take Knol, krögare i Linköping.

Hästkött bränns

Hans idé är naturligtvis att få uppmärksamhet genom att koppla veckans menyn till vinterns stora skandal kring hästkött i mat. Då uppdagades det att i varor där det skulle vara annat kött fanns istället häst.

Men Take Knol är också frustrerad över att svenskt hästkött antigen bränns upp eller går på för billig export utomlands.

– Jag tycker det är sorgligt att man inte tar tillvara hästen. Alla pratar om miljöpåverkan från kor och lamm, men hästar bara går där och så eldar vi upp dem, säger han.

Får medhåll

Take Knol får medhåll av Leif Segorp, en av många som jobbar med hästar, i våra två hästtäta län Sörmland och Östergötland. Han har en gård strax utanför Klockrike mellan Motala och Linköping där han föder upp hästar.

– Vi skulle kunna ta till vara hästköttet och slakta i landet. Då slipper vi långa transporter när vi importerar kött från Europa och dessutom transporter härifrån ut till slakterier i Europa när vi exporterar vårt hästkött dit. Det skulle vi slippa om vi fick lite bättre betalt för köttet här i Sverige, säger Leif Segorp.

Känslomässigt svårt

Men en del hästar får inte bli mat, det är de djur som behandlats med en viss typ av läkemedel. Men Leif Segorp tror inte att det är ett hinder för en större inhemsk hästköttmarknad, eftersom vi har bra kontroller. Han tror att det stora problemet är det känslomässiga i att äta häst. Ett djur som står människan nära.

– Det problemet är mindre än jag trodde, varken på den ridklubben, där jag är medlem eller bland kroggästerna har jag fått några särskilt negativa reaktioner, säger Take Knol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.