Operatörer från SOG lastar en HKP 16, Blackhawk, under övning på Gotland. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Försvaret vill rekrytera gotlänningar

Uppdaterad
Publicerad

2018 kommer en stridsgrupp med 160 soldater och officerare att finnas permanent på Gotland. Nu inleds rekryteringen och förberedelserna för att återuppbygga försvaret på ön har dragit igång.

Den blivande stridsgruppen på cirka 160 personer kommer att hålla till på Tofta skjutfält där en hel anläggning ska byggas. Allt ifrån skolhall och kontor till verkstad, garage, förråd och laddningsstationer.

 Som ett miniregemente, menar Hans Håkansson, chef för hemvärnet Gotlandsgruppen.

– Och det kommer att märkas hos allmänheten för det blir betydligt mer övningsverksamhet på fälten, säger Hans Håkansson.

Historisk satsning

Det är en historisk satsning som försvaret gör på den en gång så försvarstäta ön – den största försvarssatsningen på ön sedan de nu nedlagda Gotlandsregementena kom till.

Kanske kommer några av de ungdomar som nyligen gått igenom den frivilliga grundläggande militära utbildningen (GMU) på ön att vara de blivande soldaterna.

– Ja, de är sugna på lokalbor. I och med att pansarskytte är mitt intresse så söker jag mig till P 4 Skövde, säger Carl Larsson.

Efter en utbildningsperiod på ungefär ett år kommer förbandet att finnas och jobba på ön från 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.