Hög andel barn i familj med bistånd i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 14 procent av barnen i Norrköping bodde i hushåll som fick ekonomiskt stöd under 2014.

Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Sirens gjort av Socialstyrelsens och Statistiska centralbyråns uppgifter.

– Det kan ha betydelse för barns möjligheter att utvecklas och styra sina egna liv, genom exempelvis påverkan på skolresultat, säger Stina Björk, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Stora variationer

Siffrorna varierar mycket mellan olika kommuner i landet där Filipstad och Borlänge ligger i topp med över 20 procent av barnen som bor i hushåll som fick ekonomiskt stöd under 2014. I Danderyd, Vellinge och Lomma är motsvarande siffra under 1 procent.

Att andelen skiljer sig kraftigt mellan kommunerna visar på de skilda förutsättningar som finns i olika delar av landet, enligt Stina Björk.

– Det är en spegling av hur det ser ut i kommunen i stort och möjligheten för människor att kunna hitta en försörjning. Den huvudsakliga orsaken till att människor får ekonomiskt bistånd är arbetslöshet, säger hon.

Lägst andel i Söderköping

I Östergötland hade utöver Norrköping även Ödeshög och Linköping mer än 10 procent av barnen i hushåll som tar emot ekonomiskt stöd. I Söderköping och Valdemarsvik var andelen lägst med 2,5 och 3,3 procent av barnen. Gotland hamnade på 6,9 procent vilket ligger nära rikssnittet på 7 procent.

– Generellt kan det vara svårt för barn att leva i hushåll med ekonomiskt bistånd. Man har inte samma förutsättningar och får avstå från saker och aktiviteter som kamrater tar för givna, fortsätter Stina Björk till Nyhetsbyrån Siren.

Siffror för Östergötland och Gotland

Andel av barnen som bor i hushåll som fick ekonomiskt bistånd 2014 (riksgenomsnitt 7,0 %)

Norrköping 14,3 %

Ödeshög 12,3 %

Linköping 10,6 %

Ydre 9,3 %

Finspång 9,3 %

Boxholm 9,1 %

Kinda 9,0 %

Mjölby 8,0 %

Motala 7,2 %

Gotland 6,9 %

Vadstena 6,6 %

Åtvidaberg 6,3 %

Valdemarsvik 3,3 %

Söderköping 2,5 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.