Foto: Scanpix

Högsäsong för viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det extra stor risk för viltolyckor. Orsaken är att kalvarna stöts bort från sina mammor.

Även om det sker varje år kan det vara lämpligt att påminna om det just nu. Risken för att krocka med vilt är extra stor vid den här tiden på året.

Mellan april och maj förra året ökade antalet viltolyckor med rådjur med 50 procent. Orsaken är att honorna stöter bort fjolårskalvarna inför den kommande kalvningen. De unga djur som stöts bort blir ofta förvirrade vilket gör att de rör sig mer, och det är därmed större risk att stöta på de på och i närheten av vägar.

Idag har Älgskadefondsföreningen information om problemen i Norrköping, Luleå, Ånge, Södertälje och Borlänge. Det är en del av årets kampanjvecka för att uppmärksamma trafikanter på problemen med vilt.

Rådet till de som färdas på våra vägar är att anpassa hastigheten och att aktivt söka av området vid sidan av vägen, samtidigt som man har bromsberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.