Almsjuka almar Foto: SVT Mikko Lindskog

Hopp om bot mot almsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade svampsjukdomen almsjukan, som drabbat almar i både Östergötland och på Gotland kan möjligen motverkas.

Det handlar om att motverka med hjälp av i almen naturligt förekommande svampar. Det visar en ny avhandling vid SLU, Sveriges lantbruks universitet. Kathrin Blumenstein har undersökt om en grupp naturligt förekommande svampar i bark och ved hos alm kan skydda mot almsjuka.

Svampar kan skydda

I almarna finns ett stort antal bakterier och svampar, så kallade endofyter, de orsakar inte synliga symptom, men kan påverka trädens försvar mot skadegörare.

– Mitt första mål med avhandlingen var att jämföra endofytsamhällen i almar med låg respektive hög känslighet för almsjukan och att hitta samband mellan endofytsvampars mångfald och frekvens och trädens känslighet mot almsjukan, säger Kathrin Blumenstein, vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp i ett pressmeddelande.

Det andra målet var att undersöka om det fanns mekanismer hos dessa svampar som kan utnyttjas för att bekämpa almsjukesvampen.

Inte stabil över tiden

– Den förebyggande behandlingen skyddade mot sjukdomen, men effekten var inte stabil över tiden. Jag uppsträckte också att vissa endofytstammar utsöndrar kemikalier som hindrar almsjukesvampens tillväxt, säger Kathrin Blumenstein.

Vidare säger Kathrin Blumenstein att det kan vara möjligt att utveckla nya biologiska bekämpningsmetoder genom att använda flera endofytstammar för att uppnå synergieffekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.