”Huvud, axlar knä och tå” – nu gäller det att lära sig svenska. Foto: Patrik Widegren /SVT

Hotad skola välkomnar flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland så har nu alla flyktingbarn som vill börja grundskolan fått göra det. Öja skola på södra Gotland var sist ut med att ta emot elever. I skolan, som hotas av nedläggning, är de nya barnen mycket välkomna.

Det är andra dagen i skolan för de här barnen och det är med glädje och stor entusiasm som de tar sig an svenskaundervisningen.

– I början handlar det om att lära sig namn och att träna in språket, säger läraren Ingrid Jacobsson.

– Det är en utmaning och väldigt roligt. Man blir så glad för de är så glada och lättsamma, säger kollegan Annika Westberg.

Nedläggningshotad

De 13 eleverna är ett välkommet tillskott för Öja skola som länge haft minskande elevantal. År 2000 gick runt 100 barn här, idag är de cirka 30 och i ljuset av regionens dåliga ekonomi så kommer skolans fortsättning att bli föremål för diskussion. 

– Vi är så få. Du vet ju hur ekonomin är – att man försöker spara i varje hörn. Men det finns inget söder om oss, och att det finns en skola några mil från Hoburgen är jätteviktigt, säger Annika Westberg och får medhåll från Ingrid Jacobsson.

– Man har förberett sig för att ta emot de här barnen på olika sätt. Det finns en längtan och en önskan att det här ska bli bra, det betyder mycket, säger hon.

Bli kvar i samhället

Den första tiden får de nya barnen undervisning för sig själva, men samlas ändå varje dag med sina ordinarie klasser för att lära känna sina svenska skolkamrater. Förhoppningen är att både skola och barn ska bli kvar.

– Att åtminstone några familjer ska kunna hitta en utkomst och en möjlighet att bli kvar i vårt samhälle här ute, det är en förhoppning man har. Så många som möjligt vill vi ha kvar, säger Annika Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.