Hunden har en väl utvecklad förmåga att läsa av oss människor, enligt professor Per Jensen. Foto: TT

Hundögon sätter fart på hormonerna

Uppdaterad
Publicerad

Det känslomässiga bandet mellan hundar och deras ägare är betydligt starkare än vad man hittills trott. Bara genom att se varandra i ögonen ökar nivåerna av ett hormon som får både hunden och ägaren att må bra.

Hundägare berättar ofta (och gärna) om den tillgivenhet och kärlek deras husdjur visar sin matte eller husse.

Nu visar forskning att hunden åker snålskjuts på samma mekanism som vi människor använder oss av när vi ska knyta an till våra barn eller en partner – och att det är ögonkontakten som räknas.

– Det blir som en positiv loop. När hunden tittar på oss påverkas vi så att vi tittar mer på hunden, något som i sin tur får hunden att titta mer på oss, säger Per Jensen, professor i etologi (läran om djurens beteende) vid Linköpings universitet.

Förhöjda nivåer

I den aktuella studien, som presenteras i Science, studerade japanska forskare interaktionen mellan hundar och deras ägare (som satt på en stol) i ett rum. Forskarna noterade om de rörde vid eller såg varandra i ögonen.

Det visade sig att ögonkontakt resulterade i förhöjda nivåer av hormonet oxytocin, både hos hunden och dess ägare, 30 minuter senare.

– Det här oxytocin-systemet finns hos många däggdjur och används när två individer ska knyta sociala band med varandra, säger Per Jensen.

För att vara säker på sin sak sprejade forskarna även oxytocin i hundarnas nosar innan de kom in i rummet. Tikar, men inte hannar, reagerade genom att titta längre på sina ägare, något som resulterade i förhöjda oxytocin-nivåer hos ägarna.

Inte hos vargar

Forskarna, verksamma vid Azabu University, utförde liknande experiment hos tama vargar som fötts i fångenskap och deras ägare. Men ingenting hände, vare sig hos vargar eller människor.

– Det är väldigt intressant eftersom det tyder på att den här förmågan hos hundar är evolutionär, att hundens förmåga till kontakt med människor beror på en genetisk förändring som uppkommit under samlivet med människan, säger Per Jensen.

Studien väcker också liv i en gammal debatt, huruvida hunden är en egen art eller inte.

– En del biologer räknar den till en underart till vargen, men den här studien ger stöd för att hunden är en egen art.

Oklart ursprung

  • Meningarna går isär huruvida hunden är en egen art eller inte. En del menar att hunden är en underart i familjen hunddjur till vilken även vargen räknas, medan andra betraktar hunden som en egen art.
  • Genetiska analyser visar att tamhunden härstammar endast från vargen. De nutida drygt 400 hundraserna är alltså resultatet av domesticering av vargen. När detta tog sin början är inte helt klarlagt, men hunden har funnits vid människans sida i minst 11 000 år, kanske ännu längre.
  • Forskarna är även oeniga var domesticeringen tog sin början. En del hävdar i Kina eller i Mellanöstern, andra säger Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.