Foto: SVT

”I dag regerar otryggheten i Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

Nattens knivmord på öppen gata har väckt stor förstämning i Norrköping. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har svårt att dölja sin ilska och förfäran. Trots stora insatser för att komma till rätta med våldet så har det alldeles uppenbart inte räckt till, menar han.

Knivdåd, skjutningar, sprängningar och mord. Det har blivit en lång och mycket dyster lista över våldet i Norrköping denna höst. En lista som i natt utökades med ett mord på öppen gata.

– I dag regerar otryggheten i Norrköping, men vi måste ge oss den på att återskapa tryggheten, säger Lars Stjernkvist.

Mord i centrala Norrköping

Utvecklat samarbete

Under hösten skapades ytterligare en samverkansgrupp mellan polis och kommunens ansvariga för att komma till rätta med den omfattande kriminaliteten och våldet i kommunen. Det skrevs också ett samverkansavtal om effektivisering av brottsförebyggande arbete.

Trots det samarbetet så verkar våldsamheterna bara fortsätta.

– Det händer faktiskt mycket och det görs mycket och samarbetet blir bättre. Vi har utvecklat ett allt bättre samarbete mellan brottsvårdande myndigheter kommun och annat när det gäller förebyggande arbete.

Insatserna har inte räckt till

På frågan hur trovärdigt det här samarbetet är när våld och kriminalitet upprepas gång på gång säger Lars Stjernkvist så här:

– Jag inser ju att en sådan här dag så är det oerhört svårt att leda i bevis att det här samarbetet faktiskt ger resultat. Trots alla insatser som har gjorts så är det alldeles uppenbart att det inte räckt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i centrala Norrköping

Mer i ämnet