Foto: Svt

Ideella krafter sköter sysselsättningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är avfärd från från Getå hotell, för torsdagar betyder fotboll. Under det senaste året har de ideella krafterna formerat sig runt asylboendet i hotellet.

Svenska kyrkan, Röda korset och Sensus finns bland dem som engagerar sig. Och det är Stefan Sandgren som är i spindeln i nätet.

– Från början så var det så att jag passerade det när jag åkte till mitt jobb och upptäckte att det stod väldigt många människor som såg ut att komma från andra länder vid busshållplatsen, så jag svängde in här och hälsade på. Då visade det sig att det fanns 120 människor som hade kommit dit och då var det nystartat, berättar Stefan Sandgren, församlingspedagog i Ättetorpskyrkan.

#flykt

Nu ett år senare är veckorna i stort sett uppbokade.

Måndag: ridklubben Skogslotten, tisdag: svenskundervisning och bingo, onsdag: syverkstad och så fotboll på Åby IP på torsdagarna. Och aktiviteterna lindrar en för många svår väntan på uppehållstillstånd.

Hjälper mot depression

– När vi kommer hit så känner vi oss bättre. Vi funderar inte så mycket utan känner glädje och slappnar av när vi spelar fotboll, säger Abdulahi Abdi Mohamed, asylsökande.

– När vi blir deprimerade så söker vi saker som håller oss sysselsatta för att vi inte ska bli deprimerade, menar John Samsati, asylsökande.

De flesta som hör av sig till Stefan Sandgren vill skänka kläder och saker, men det är faktiskt inte det som är mest akut just nu...

– Det är på något vis viktigare med att skapa relationer. Relationer mellan svenskar och de nyanlända, det är oerhört viktigt. Om man har möjlighet att komma ut med sin familj och kanske träffa en familj som bor där så kanske man kan vara någon sorts stödfamilj eller vänfamilj. Direktkontakter mellan de nyanlända och de svenskar som finns här det är jätteviktigt, säger Stefan Sandgren, församlingspedagog i Ättetorpskyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet