Musiklivet besviket på Bråvalla

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon drar årets upplaga av Bråvallafestivalen igång med Robbie Williams, Kent och In Flames som stora dragplåster. Men de lokala banden har försvunnit från festivalen. Något som gör många besvikna.

Scenerna, öltälten och bajamajor är nu på plats utanför Norrköping. Men de lokala artisterna skiner numera med sin frånvaro.

– Det är naturligtvis tråkigt. Det är ett bra sätt att nå ut till en stor publik för banden och en nyttig scenerfarenhet för unga talanger, säger Daniel Skoglund från Sensus i Linköping och Kaj Sivervik från Studiefrämjandet Östergötland.

Bråvallafestivalen i Norrköping

”Artisterna behöver vara välkända”

Annat var det för två år sen. När Bråvalla festivalen hade urpremiär. Då hade studieförbunden en hel scen för unga lovande akter med många lokala band. Men den är nu borttagen.

– Det är konstigt för det var många som uppskattade och tittade på de lokala banden, säger de.

Så festivalen är inte till för nykomlingar längre?

– Nja, här och var. Men i slutändan är det här en stor festival och vi behöver sälja biljetter och då behöver artisterna vara välkända, säger Folkert Koopmans, vd för arrangören FKP Scorpio.

– Vi upplevde att Norrköpings kommun var mer engagerade i festivalen första året och såg till att det blev en lokal scen, säger Skoglund och Sivervik besviket.

Inget avtalskrav

Igår offentliggjorde arrangören FKP Scorpio och Norrköpings kommun att man skrivit ett kontrakt om fortsatt festival i tio år. Men några villkor om lokala artister vill inte kommunen ha med i det nya kontraktet.

– Personligen tycker jag om att det är lokala band. Men det är FKP Scorpio som ska bestämma innehållet. Det ska inte vi göra. Men vi kan naturligtvis pusha på, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Och kommer ni att göra det?

– Ja gärna det, men bara man håller isär rollerna, säger Stjernkvist.

Studiefrämjandets Kaj Sivervik är kritisk:

– Det ligger på Norrköpings kommun att pusha in det här. För att Bråvalla ska bli en del av det regionala kulturlivet och inte bara vara något kringresande tivoli som kommer en gång per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet