Foto: SVT

Johan har fått män att börja ”pärla”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Karlgrens bildskapande på pärlplattor har öppnat dörren till pysslande för många män. För honom själv ledde hobbyn till ett företag och utställningar i Motala.

Allt började för tre år sedan då Johan Karlgren och dottern Zelda började pärla.

– Vi hade spelat TV-spel från min gamla barndomssamling och satte i gång att pärla figurer därifrån. Sedan fortsatte det. Jag älskar TV-spelsformatet från min egen barndom med de pixlade figurerna. Det är roligt att kunna pyssla detta med sina egna barn, säger Johan Karlgren.

Ledde till företag

De tre barnen har nu tröttnat på pärlandet. Nu är det pappa som pärlar och det senaste året har han ägnat åt sitt företag Pappas pärlor. Innan har han bland annat arbetat som hantverkare och säljare.

I takt med att hobbyn växte blev köksbordet för litet. Boden i trädgården inreddes till pärlplatteverkstad och uthuset är i dag strukturerat och inrett för pärlplattekonst. Pärlplats, strykplats och bokhyllor gör produktionen möjligt. Fyra miljoner pärlor i 70 olika färger trängs tillsammans med hyllor och verktyg.

Inpirationen till mönster och figurer hämtar Johan Karlgren från TV-spelsvärlden och de spel som fanns på 1980-talet då han själv växte upp.

– De konstnärerna som gjort de gamla pixlade spelen är fantastiska. Zelda är mitt favoritspel från barndomen, och det heter ju också min dotter säger han och skrattar.

Män hör av sig

– En av de roligaste sakerna är att jag har fått många män och pojkar som traditionellt inte pysslar, att börja med att pärla. Många berättar att de återupplever barndomen med sina egna barn, säger Johan Karlgren.

Några gånger per vecka brukar han ställa ut sin pärlplattekonst runt om i Motala. För 15 dagar sedan publicerade Johan Karlgren en bild tagen vid Lillkyrkan på pärlplatte-Jesus som Herr Gårman på Instagram-kontot @pappasparlor.

Letar man igenom hans bilder så inser man att Motala idag är fullt av gatukonst signerat av pärlplattekonstnären Karlgren.

Många blir nyfikna

I dag placerade Johan Karlgren en Pippi Långstrump-figur under en ”gråsugga” vid Göta kanals promenadstråk. Många nyfikna blickar och frågor riktades mot pärlplattepappan.

– Det är jätteroligt. Jag vill göra folk glada. Det är därför jag sätter ut dem i omgivningen. Än så länge har jag inte stött på något motstånd, säger Johan Karlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.