Kritik mot vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Publicerad

Det handlar om vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram för god miljöstatus på vatten.

Enligt Jordbruksverket riskerar stora arealer av den bästa jordbruksmarken att tas ur produktion.

I ett remissvar avseende norra Östersjöns vattendistrikt och södra Östersjöns vattendistrikt skriver Jordbruksverket att Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram fyller en viktig funktion i arbetet mot en hållbar livsmedelsproduktion.

Men vidare menar myndigheten att vissa delar av förslagen inte är realistiska att genomföra i sin nuvarande utformning.

”Innebär att jordbruksmark tas ur produktion”

Ett flertal åtgärder innebär att jordbruksmark tas ur produktion vilket enligt Jordbruksverket får konsekvenser inte bara för den areal som direkt berörs, då kringliggande areal inte längre blir lönsamma att bruka, skriver verket i sitt remissvar.

– Alla förstår värdet av rent vatten, men många glömmer att vi behöver jordbruksmark för att producera mat och energi, säger Tomas Johansson, chef för Jordbruksverkets vattenenhet.

”Ökade produktionskostnader”

Dessutom menar Jordbruksverket att flera åtgärder innebär förändringar i produktionssättet som medför ökade produktionskostnader.

– Många åtgärder kräver tillstånd och flera åtgärder måste testas och utvecklas. I åtgärdsprogrammet föreslås att medel ska tas från det svenska landsbygdsprogrammet, men det kommer bara att räcka till en bråkdel av åtgärderna, säger Martin Sjödahl, chef för Jordbruksverkets klimatenhet.

Vill se mer samverkan

Jordbruksverket vill nu se ett ökat samarbete mellan myndigheter, forskare och lantbrukare för att hitta så bra lösning som möjligt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.