Många olyckor på stora resdagen. Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.se

Kaos i jultrafiken – flera till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Minst 25 trafikolyckor har inträffat under söndagen i Östergötland. Bilisterna som skyndar sig hem från julfirandet får sig en känga av polisen. – Sänk hastigheten, säger Thomas Agnevik, presstalesman i Linköping.

På riksväg 55, mellan Norrköping och Katrineholm var det stopp efter en olycka 17.45 i Simonstorp.

– Bilister ska köra åt sidan på 2-1-vägen och inte stå på körbanan och vänta. Då kommer räddningsfordon lättast och snabbast fram.

Den som körde på E4:an upp mot Stockholm kunde räkna med långa köer. Enligt polisen rullade det utan totalstopp. I södergående riktning var det milslång kö efter en olycka i Tystberga på eftermiddagen.

Snöfall och blixthalka i kombination med en av årets mest intensiva trafikdagar. Det är trångt på vägarna i många delar av landet. Snöovädret drog in kraftigt över sydöstra Sverige tidigt i morse. Samtidigt är inte väglaget det största problemet enligt polisen.

– Det är besvärligt, men det värsta är att folk tänjer på gränsen. Man vill hem fort, säger Thomas Agnevik.

Ingen allvarligt skadad

Sedan i morse har ett 20-tal olyckor inträffat i länet. Lyckligtvis hade sjukhusen i Östergötland vid 16-tiden inte fått in någon allvarligt skadad patient.

Akuten vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping har fått in nio patienter som har varit med om trafikolyckor, och de flesta har lindriga skador.

– Men några av dem har mer allvarliga skador som arm- och benbrott, som kräver röntgen eller mer vård än bara omplåstring, säger Susanne Fridberg på Region Östergötlands pressjour.

Kört in i mitträcken

Vid avfarten från E4:an vid Norrköping norra fick en bil sladd och hamnade på taket. De första uppgifterna talade om fastklämda personer men ambulanspersonal och folk som stannat på platsen kunde hjälpa föraren ut. Mannen behövde inte uppsöka sjukhus.

På de större vägarna med mitträcken, har flera fordon slagit i eller hamnat utanför vägbanan.

– Vi är ute på nio olyckor i detta nu, säger Thomas Agnevik vid klockan 15.20.

Koordineringen är klurig. Vid vissa tillfällen har patruller snabbt letts om till nästa olycka om den första inte inneburit några personskador.

I Linköping har snön nu avtagit, temperaturen ligger runt nollan så det är inte mycket snörök.

– Mitt råd är att låta resan ta lite längre tid och hålla avstånden.

Fördes till sjukhus

Strax före klockan 12 larmades räddningstjänst till en singelolycka vid trafikplats Norrköping norra. En bilist hade kanat av vägen i motsatt riktning och in i en lyktstolpe. Det var halt på platsen. Föraren kördes till sjukhus, och det är oklart om vilka skador hen har. Bilen fick bärgas från platsen.

Risk för ishalka

Snöfallet fortsätter men drar norröver under kvällen, det kan bli att övergå i blötsnö eller regn. Temperaturen ligger på någon enstaka plusgrad, i natt kan det frysa på och ge halka under morgontimmarna i norra Götaland.

– Vi har ett snö- och regnområde över en diagonal linje mellan Mora och Stockholmstrakten, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall det kommande dygnet. Följ utvecklingen på SVT Nyheters vädersajt och SMHI.

Farligaste vägarna

Lista över de vägar som bedöms som farligast i jul och nyår ur trafiksäkerhetssynpunkt. Framför allt handlar det om vägar som inte är mötesfria.

Europavägar

E10 hela sträckan

E12 hela sträckan

E14 hela sträckan

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg

E22 från Söderköping till Kalmar

E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar

26 från Kristinehamn och norrut

70 från Borlänge till norska gränsen

84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Motormännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.