Kebabpizza är grejen på nyårsdagen

Publicerad

Nyårsdagen har fått ett nytt namn, kebabpizzans dag. Årets första dag väljer både gotlänningar och östgötar just denna sorts pizza att stilla sin hunger med.

På nyårsdagen ökar suget för pizza enormt bland svenskarna. Just den här dagen ökar försäljningen med 160 procent. Det enligt statistik från onlinepizza.se. Den pizzasort som det säljs mest av i landet den här dagen är kebabpizzan.

Gotlänningar och östgötar väljer samma

Om man väljer utifrån menyn så är också kebabpizzan favoriten på Gotland, följd av Vesuvio. I Östergötland är det samma pizza som gäller i topp men andraplatsen varierar dock mellan städerna. I Boxholm är det båtpizza, Hawaii i Linköping och Vesuvio i Mjölby, Motala, Norrköping, Vadstena och Åtvidaberg.

Men den pizza som säljer mest i båda länen är ändå en pizza som man komponerar själv och som inte finns på menyn.

Kaos på nyårsdagen

Flest pizzor köps mellan 13 och 18 på nyårsdagen, då de flesta vaknat upp efter nyårsaftonens festligheter.

– Ett ord som sammanfattar nyårsdagen är “kaos”. Vi har fyra gånger mer beställningar än normalt. Alla vill ha mat samtidigt; mellan klockan 13.00 och 15.00. Då har vi 30 körningar per timme. Nyårsdagen beställer Linköpingsborna det flottigaste de kan komma på, många gånger kombinationer vi aldrig tidigare bakat. Vi ser fram emot den här dagen hela året och tar in extra personal för att allt ska fungera logistiskt, säger Samuel Afrem på Mamma Mia Pizzeria i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.