Foto: SVT

Nu får polisen klampa

Uppdaterad
Publicerad

Nu får polisen möjlighet att låsa fast fordon som utgör en fara för trafiken – eller kör olagligt.

För det behövdes en ny lag – och så själva klamparna förstås.

Klampen är en konstruktion som sätts fast i bilhjulet så att bilen blir obrukbar. Än har ingen klampats i Östergötland men det är bara en tidsfråga innan det sker.

– Just nu kan vi väl säga att vi i första hand tittar på yrkesfordon, yrkestrafiken, men så småningom kommer vi även titta på lätta fordon och vanliga personbilar, säger Lars-Jonny Jonsson, trafikpolis.

”Utländska chaufförer lever luffarliv”

Det är den tunga trafiken som polisen nu koncentrerar sig på. Skälet är att det är där man oftare bryter mot överlast, lagstadgad vila och transporter av gods utfört av företag som är registrerat utanför Sverige.

– Och idag vet vi att det är många utländska chaufförer som lever mer eller mindre luffarliv i Sverige, bor i sina lastbilar i långa perioder. Och det är det vi vill komma åt för att den svenska åkerinäringen håller på att konkurreras ut, berättar Lars-Jonny Jonsson.

Från 1 juli skärps lagstiftningen så att utländska förare bara får utföra tre transporter under en vecka. Mindre klampningsrisk där alltså. Det betyder att polisen då i större utsträckning kan kolla privatbilismen.

– Ja sköter du din bil och kör nykter och utvilad så har du ingenting att oroa dig för, menar Lars-Jonny Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.